Novice

STEVEN SEAGAL v Cvetličarni

datum in ura dogodka08maj

STEVEN SEAGAL

Steven Seagal ni samo hollywoodski zvezdnik, režiser, producent, mojster aikida in pomočnik šerifa. Je tudi navdušenec nad glasbo, saj igra kitaro od svojega trinajstega leta. S svojim blues bendom,  v katerem muzicirajo sami izkušeni mački (glejte priloženo biografijo Spoznajte glasbenike) se letos odpravlja na evropsko turnejo, v sklopu katere prihaja tudi prvič v Ljubljano.

Biografija

Seagal se je rodil 10.aprila 1952 v mestecu Lansing, v zvezni državi Michigan, kjer je živel do petega leta. Nato se je družina preselila v Kalifornijo, kjer je v zgodnjih najstniških letih dobil službo, ki mu je posledično spremenila življenje. Delodajalcem se je zlagal glede svoje starosti, da bi dobil službo pomivalca posode v neki restavraciji.  Eden od japonskih kuharjev je opazil njegovo hitro premikanje in mu predlagal, da bi ga naučil osnov karatea.

Kmalu je pristal v šoli aikida, kjer je bil njegov mentor mojster Harry Kioshy Ishiaka, za katerega še danes trdi, da je ena najpomembnejših figur v njegovem življenju.

 

Ob vstopu v polnoletnost je z očetom, oficirjem ameriške vojske, obiskal Japonsko. Dežela vzhajajočega sonca je bila eksotična, drugačna in hermetično zaprta za tujce, a mladi Seagal je tam hitro našel prijatelje, učitelje karatea in se odločil, da bo tam ostal tudi po očetovi vrnitvi. Presedlal je na aikido in si v nekaj letih prislužil 7.dan v tej borilni veščini. Da je bil več kot talentiran pove podatek, da je postal prvi tujec, ki so mu podelili naziv inštruktorja aikida.

 

Leta 1974 se je vrnil v Kalifornijo, tam spoznal Miyako Fujitani, inštruktorco aikida, s katero sta se poročila leto pozneje. V naslednjih letih je živel izmenično v ZDA in na Japonskem, se ukvarjal z borilnimi veščinami in drugimi posli.

 

V drugi polovici osemdesetih se je preselil v Hollywood in 1987 nastopil v svojem prvem filmu Nad zakonom (Above the Law), oz. Nico, kot so film prevedl po imenu glavnega junaka v nekaterih evropskih državah. V studijih Warner Bros so se tako navdušili nad njegovimi bojnimi veščinami, da so ga zasili s ponudbami za filmske vloge. Nekaj let zapored so filmi v katerih je nastopal – vedno kot molčeči poštenjak, ki po razbijanju nepridipravov ohrani brezhibno pričesko -  veselo polnili kino blagajne. Obleganje (Under Siege) je leta 1992 postal ena največjih uspešnic leta.

 

Seagal se je sedaj lotil tudi režije in čedalje pogosteje v filme vnašal lastno videnje sveta, predvsem se je loteval okoljevarstvene tematike in izpostavljal pomembnost varovanja planeta.  Ob koncu devetdesetih se je iztekla pogodba s studijem Warner Bros in zdaj je večinoma igral in režiral filme, ki so romali neposredno na DVD ali v televizijski eter.

 

Leta 2009 se je začelo predvajanje realistične serije Steven Seagal: mož zakona, v kateri ga spremljamo kot pomočnika šerifa v Lousianni. Trenutno se v Ameriki predvaja tretja sezona.

 

Glasba

Steven igra kitaro od svojega dvanajsetega leta in glasba ga spremlja že celotno življenje. Njegove skladbe so se pojavlile v precej filmih v katerih je igral, resneje pa se je glasbene kariere lotil na prvencu Songs from the Crystal Cave (2005), na kateri je gostoval tudi Stevie Wonder in ki je razkazala njegovo glasbeno širino, saj se je gibala med pop, world, country in predvsem blues glasbo. Glasba za film Into the Sun (2005) je vključevala precej njegovih skladb, svojo drugo ploščo Mojo Priest pa je izdal leta 2006. Kritike so bile tokrat boljše kot v prvo, predvsem zaradi osredotočenosti v blues rock in tradicionalni blues.

 

Zasebno življenje

Seagal je bil štirikrat poročen: v prvo z aikido inštruktorico Miyako Fujitani, nato igralko Adrienne La Rusa, po njej z igralko in manekenko Kelly LeBrock in v četrto z Erdenetuyo Batsukh, s katero prihaja tudi v Ljubljano.

 

Steve ima otrok, sina Kentara Seagala iz prvega zakona, dve hčerki, Annalizo in Arisso ter sina Dominica iz zakona z LaBrookovo in hčerko Savannah iz afere z Arisso Wolf. Krušni oče/boter je tudi Yabshi Pani Rizinwangmu, punci iz Tibeta.

 

Leta 1999 mu je živalovarstvena organizacija PETA podelila nagrado Humanitarian Award za njegov doprinos k ozaveščanju družbe glede krutega obnašanja do živali.

 

Zanimivosti

 

 • je strastni zbiratelj kitar in samurajskih mečev
 • mojster aikida, dosegel je stopnjo 7.dan
 • visok je 193 cm
 • v pretepaških filmskih scenah se vedno poslužuje aikida
 • nekaj časa je služboval kot telesni stražar
 • govori tekoče japonsko
 • živi v mestu Jefferson Parish (Lousiana) kot opravlja službo namestnika šerifa
 • namestnik šerifa je že več kot dvajset let
 • nikoli ni prejel oskarja
 • prvič se je na filmskem platnu pojavil pri šestintridesetih letih
 • redno obiskuje otroške bolnišnice že petindvajset let, pravi da bo to počel dokler bo živ
 • bil je inštruktor borilnih veščin pri snemanju bondiade Nikoli ne reci nikoli (1983), kjer je agenta 007 zadnjič upodobil Sean Connery. Seagal je med treningom Conneryju pomotoma zlomil zapestje, česar slednji precej časa ni ugotovil. Jap, Steven Seagal vam lahko zlomi kosti, pa tega ne boste niti vedeli.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nazaj na News seznam