Novice

ŽENSKI PEVSKI ZBOR KOMBINAT - napovedujemo

Predstavitveni koncert ob izidu prve plošče; Unionska dvorana; 8. februar 2013 ob 20. uri!  

datum in ura dogodka09jan

Ženski pevski zbor Kombinat bo svoj diskografski prvenec predstavil prav na slovenski kulturni praznik. Ploščo so dekleta pod vodstvom Mateje Mavri posnele v prvih dveh dneh lanskega decembra v Veliki dvorani Konservatorija za glasbo in balet v Ljubljani, pod budnimi ušesi tonskega mojstra Nevena Smolčiča. Na zgoščenki, ki nosi naslov Kombinat, je izbor 20 pesmi upora iz različnih držav in različnih zgodovinskih obdobij. Na plošči jih spremljajo tudi njihovi glasbeniki: mandolinist Branko Smerdelj, kitarista Robert Slanič in Katja Jeraj, harmonikar Miran Pečenik, basist Boštjan Benčič, violinistka Tjaša Jakop, kot gost pa je za bobne sedel Blaž Grm.


Kombinatke že od svoje ustanovitve, 27. aprila leta 2008, prepevajo izključno pesmi upora. Na vprašanje, zakaj to počnejo, odgovarjajo: "Združene smo v pesmi in prepričanju, da je upor ena osnovnih človekovih pravic. Verjamemo, da kritična misel lahko vzklije le iz uporne drže. Naš čas golta človeško dušo, na oltar postavlja uspeh, tekmovalnost in videz. Ni mu mar za človekove pravice, čeprav si jih za alibi marsikdaj sposodi. Stare smo od 20 do 60 let in že vemo, da sveta ni mogoče spremeniti, globoko pa verjamemo, da ga z domala že pozabljenimi vrednotami, kot so solidarnost, srčnost, socialna pravičnost, tovarištvo in pogum, lahko naredimo znosnejšega in lepšega. Nismo bile v hosti, nikoli nismo bile lačne, nikdar nam ni bilo treba niti pomisliti, da bi svoja življenja polagale na žrtvenik ideologij in odkar pomnimo, lahko govorimo v svojem jeziku. Iz spoštovanja do vseh, ki so dvignili glas in dali življenja, obujamo pesmi, ki so hrabrile duha v revolucijah in uporih širom sveta in jih prepevamo v izvirnih jezikih. Te pesmi za nas niso le uglasbene besede, marveč dragocena in pretresljiva pričevanja človekove vere v lepši svet. Za vse ljudi."

Na koncertu bodo nastopile pod vodstvom Mateje Mavri in z glasbeno zasedbo: Branko Smerdelj (mandolina), Robert Slanič (kitara), Boštjan Benčič (kontrabas) in Jari Jarc (harmonika)

Ker so zelo živ in iskriv organizem, koncert zagotovo ne bo minil brez presenečenj.

Cena vstopnice je 12 evrov (predprodaja) in 15 evrov (na dan koncerta), kupiti pa jih je mogoče na prodajnih mestih Eventima.

Nazaj na News seznam