Novice

ROMSKI VIKEND V MB - napovedujemo

Romski vikend bo v Mariboru potekal v petek, 13.4. in v soboto 14.4.2012 na približno 20 prizoriščih, s sprehodom po ulicah pa se bodo uvodoma predstavili vsi sodelujoči: VEČ KOT 80 ROMSKIH GLASBENIKOV IZ SLOVENIJE, SRBIJE, MAKEDONIJE, MADŽARSKE, BOLGARIJE ....

datum in ura dogodka11apr

GIPSY NIGHT bo v znamenju ognjevite romske in razplesane mešanice balkanskih in drugih godb, da se lahko vaša srca brezpogojno vdajo patetičnorajajoči energiji.

SOBOTA, 14.4.2012, 21:00
prireditveni prostor:
dvorana ŠTUK
nastopajoči:
KAL, BOJAN RISTIĆ BRASS BAND, ŠUKAR, BESH O DROM, BALERIMA
VSTOPNICE:
8,00 € (dijaki, študentje, upokojenci)
10,00 €

Koncert 4 vrhunskih zasedb bo prava pravcata glasbena ekskurzija v romsko zgodovino, mite, tradicije, predsodke, patos in ponos. Romska glasba je vedno bila most med Romi in ostalimi ljudmi, zato vas vabimo, da zaužijete svobodo nore energije in strastne požirke ciganskih divjih not virtuozno prepletene v ritmu plesa in temperamenta skupaj z legendarnimi
BESH O DROM, KAL, BOJAN RISTIĆ BRASS BAND, ŠUKAR
IN plesalkami BALERIMA!


KAL (Srbija)
http://www.kalband.com/
Rock'n'Roma bend je eksplozivno srečanje glasbene tradicije in duhovite inovativnosti, nabito z rock'n'roll občutkom. Urbana romska atrakcija z energično držo in s koreninami v otožnem a prelepem balkanskem bluesu bo s plesnim pridihom divje igrala gypsy glasbo. Glavni dirigent skupine je tudi ustanovni član, karizmatični vokalist in odličen kitarist DRAGAN RISTIĆ, ki mu s svojim romskim nasmehom, šarmom in komunikacijo s publiko vedno uspe prebuditi vse prisotne ljudi, tako da začnejo poplesavati in se zibati v rajajočih ritmih. Kal v romskem jeziku pomeni črn.

Dragan Ristić – vokal, električna kitara
Aleksandar Maksem – bobni
Boris Kostić – vokal, harmonika
Milorad Jevremović – vokal, violina
Slaviša Pavlović – bas kitara


BOJAN RISTIĆ BRASS BAND (južna Srbija)
http://bojanristicbrassband.com/
BOJAN RISTIĆ je s svojimi slovitimi trubači dobitnik številnih priznanih nagrad saj je eden izmed najboljših srbskih zasedb in zmagovalcev znamenitega festivala Guča. 10 pristnih in kvalitetnih romskih trubačev s svojo perfektno izvedbo največjih hitov (Nesanica, Mito bekrijo, Djurdjevdan, Lipe cvatu, Ružica si bila, Kalašnikov, Čaje Šukarije, Mesečina, Otpisani, La Bamba, We will rock you,...) med obiskovalci vedno povzročijo pravo evforijo.


ŠUKAR (Slovenija)
http://www.sukar.org/
Šukar je slovenska vodilna tamburaška zasedba, ki igra pretežno romsko glasbo, predvsem tisto, ki izvira iz vzhodne in jugovzhodne Evrope. V 20 letih obstoja je skupina prehodila veliko svetovnih poti, doživela marsikaj, spoznala mnoge najrazličnejše legendarne glasbenike, z njimi sodelovala, razveseljevala poslušalce in iz ljudi izvabljala pisano paleto čustev. To je bil vedno njihov cilj. Dotakniti se človeka, ga premakniti iz vsakdanjika, mu omogočiti, da vsaj za trenutek postane svoboden, čustven, srečen, žalosten, razgrajaški in nežen. Šukar pomeni “lepo, dobro”; s kvalitetno, dobro in lepo muziko, s poskočnicami in baladami, so Šukar prva in vodilna slovenska zasedba, ki je s cigansko glasbo in melodijami seznanjala domačo javnost.

Igor Misdaris (vodja, vokal, bugarija)
Nenad Ljubotina (bisernica, brač, violina)
Matevž Lavrinec (brač)
Peter Lazar (tamburaško čelo)
Štefan Švagelj (kontrabas)


BESH O DROM (Madžarska)
http://www.beshodrom.hu/
Najžlahtnejša madžarska romska zasedba združuje ne le različne balkanske in orientalne godbe (od Madžarske prek Romunije in Grčije do Bolgarije in Afganistana), pač pa tudi različne pristope in inštrumente. Njihova glasba je plod zelo modnega združevanja tradicionalnega in hipermodernega, je harmonija avtentične in urbane, akustične in elektronske, navihane in čutne, igrive in resne glasbe. Besh O droM pomeni “pojdi na pot”.

Gergely Barcza (saksofon)
Borbála Magyar (vokal)
Péter Somos (vokal)
Péter Makó (klarinet)
József Csurkulya (cimbale)
Attila Sidoo (kitara)
Attila Herr (kontrabas)
Ádám Pettik (tolkala)


PLESNA SKUPINA BALERIMA (Slovenija) ena redkih skupin, ki izvaja bogati in pisani ciganski ples.

Nazaj na News seznam