VELIKI KONCERT NAJBOLJŠIH DALMATINSKIH KLAP - Vstopnice

Trenutno ni dogodkov tega izvajalca

Ni ocen obiskovalcev

Trenutno še ni ocen za VELIKI KONCERT NAJBOLJŠIH DALMATINSKIH KLAP. Bodite prvi in napišite opis dogodka, ter delite vašo izkušnjo z drugimi.

Dodatne informacije izvajalca oz. dogodka

Beseda "klapa" pomeni skupino ljudi, ki je povezana na podlagi enakih interesov, predvsem prijateljsko. Beseda KLAPA se je pojavila v prejšnjem stoletju, ko je bila razvita trgovina med Trstom in jadransko obalo. Danes v Dalmaciji čutijo to besedo kot svojo lastno in je sinonim za vokalno-glasbeni folklorni pojav tega geografskega območja. Kot folklorni pojav se je klapa pojavila v 2. in 3. četrtini 19. stoletja, v skladu s tem pa se pojavilo tudi določeno število pevcev, ki pojejo ljudske pesmi, praviloma z enim prvim tenorjem.

 

Pojem dalmatinske pesmi se je pojavil kasneje. Pogosto se uporablja leto 1967, ko je bil v Omišu ustanovljen festival dalmatinskih klap. Te ljudske pesmi so bile predvsem enakozvočne in z lahkoto prepoznavne melodije, največkrat z ljubezensko vsebino. Pesmi so optimistične, šaljive, duhovne, sentimentalne in pogosto spontane. Največkrat se pojejo v treh ali štirih glasovih, najbolj prepoznavna značilnost pa je, da se pesmi pojejo a cappella. Vendar pa se je ta bistvena značilnost teh pesmi v današnjem času malo spremenila – pesmi zaživijo ob spremljavi kitar, mandolin in celo harmonike. V klapah pojejo moški, zadnje čase pa se pojavljajo tudi ženske klape. Število pevcev v klapah ni omejeno, vendar je pevcev običajno 5 do 10.

 

 

Odgovorni organizator prireditve:

ESTRADNI KLUB MEDIA

Dunajska cesta 158

1000 Ljubljana