Niet

Niet  - Vstopnice

Lep dan za smrt

Trenutno ni dogodkov tega izvajalca

Ni ocen obiskovalcev

Trenutno še ni ocen za Niet. Bodite prvi in napišite opis dogodka, ter delite vašo izkušnjo z drugimi.

Dodatne informacije izvajalca oz. dogodka

Slovenska punk skupina Niet je bila ustanovljena konec leta 1983. Zelo hitro se je uveljavila kot ena najboljših zasedb tedaj zelo močne ljubljanske hard-core scene, pri čemer je v nasprotju z ostalimi skupinami kmalu ubrala samosvojo pot. Aprila leta 1984 so Nieti v studiu svojega stalnega producenta Boruta Činča (ex-Buldožer) posneli svoj prvi hit ‘Depresija’, ki sta mu poleti sledili še dve uspešnici, ‘Perspektive’ in ‘Ritem človeštva’.Po zmagovitem nastopu na tedaj največjem slovenskem rock festivalu Novem Rocku, so se Niet prebili med glavna imena slovenske glasbene scene. Septembra 1984 je v zgolj 200 izvodih izšla njihova legendarna kaseta Srečna mladina, ki je v naslednjih letih postala zagotovo največkrat presneta kaseta v zgodovini slovenske glasbe. Konec tega leta so Niet posneli še skladbo ‘Lep dan za smrt’, ki je postala njihova največja uspešnica.
Na začetku leta 1985 je bila skupina na turneji po Franciji, kamor se je še enkrat vrnila z dvema nastopoma v Parizu. Na domači sceni so igrali na številnih festivalih s tedaj največjimi imeni jugo-rocka ter z nekaterim velikimi svetovnimi punk imeni. Samostojno so med drugim nastopili v Sarajevu, Zagrebu, Trstu ter na turneji po Dalmaciji. Spomladi tega leta so bili Niet izbrani v finale tedaj največjega festivala mladih jugoslovanskih skupin – Yurm v Zagrebu, septembra pa so se vrnili na Novi rock – tokrat kot gostje. Iz leta 1985 sta sicer tudi dve veliki uspešnici Nietov, ‘Vijolice’ in ‘Februar’. Marca 1986 so morali Niet po treh koncertih v Beogradu in poslovilnem koncertu v Ljubljani skupaj s Parafi zaradi odhodov v JLA začasno prekiniti kariero. Po dveh letih so se za nekaj mesecev znova združili leta 1988, ko so nastali zadnji posnetki s pevcem Primožem Habičem.

Maja 1991 je Primož umrl zaradi prevelikega odmerka heroina, po njegovi smrti pa se je v Sloveniji med mladimi začela prava Nietomanija. V tem času sta z nekajletno zamudo izšla dva CD-ja s studijskimi in en CD z živimi posnetki, ter nov veliki hit – Ruski vohun. Leta 1998 je izšel tudi CD, na katerem je 23 različnih skupin (med drugim Srečna mladina, ki si je sicer nadela ime po prvi kaseti Nietov, Ana Pupedan, Racija, Zaklonišče prepeva, Rambo Amadeus, Zablujena generacija, Psycho-path…) odigralo svoje priredbe vseh do tedaj objavljenih 23 studijskih skladb Nietov, dogodek pa je okronal še tridnevni koncert na glavnem ljubljanskem alternativnem zbirališču Metelkovi.

Ko je kazalo, da Nietov ne bo na odru nikoli več, se je skupina v začetku leta 2008 vrnila z novim pevcem Borutom Maroltom (ex – Prisluhnimo tišini). V skoraj popolni prvotni postavi; Igor Dernovšek (kitara), Aleš Češnovar (bas), Tomaž Bergant (bobni) in Robert Likar (druga kitara), so najprej presenetili ljubljanski Ortobar, maja 2008 pa priredili veličasten vrnitveni koncert v razprodanih Križankah. Sledila je slovenska turneja ter dve novi veliki uspešnici ‘Bil je maj’ in ‘Vsak dan se kaj lepega začne’. Decembra istega leta so Nieti presenetili še z živim CD in DVD-jem Niet – Izštekani, na katerem so akustične verzije skladb nadgradili z godalnim kvartetom in klavirjem.

Leta 2009 izdani singel Čas za revolucijo napove izid prve prave avtorske plošče Nietov, ki pod naslovom Trinajst izide aprila 2010. Album doseže 2. mesto na uradni lestvici prodaje plošč v Sloveniji, številne uspešnice (Dekle izza zamreženega okna, Beli prah, Ti in jaz in noč in večnost, Tujca…) pa prva mesta na Stop pops 20.

Promocijski koncert ob izdaji CD-ja in LP-ja maja 2010 znova napolni Križanke, obenem pa prinese tudi slovo od Aleša Češnovarja. Na bas kitari ga zamenja dolgoletni sodelavec Nietov Janez Brezigar. Med promocijsko koncertno sezono Nieti posnamejo tudi svojo prvo priredbo – ‘Just Like a Woman’, ki je del dobrodelnega projekta v počastitev 70-letnice Boba Dylana.

Jeseni 2011 se skupina loti novega velikega izziva – punk musicala Rokovnjači. Za glasbeno-gledališko uprizoritev romana Josipa Jurčiča in Janka Kersnika v režiji Mihe Nemca posnamejo sedem skladb, ki izidejo novembra 2012 na novem albumu Rokovnjači. Istega meseca doživijo Rokovnjači premieri v novogoriškem SNG in Prešernovem gledališču v Kranju.

Vir: http://www.niet.si/