ŠKOFJELOŠKI PASIJON

ŠKOFJELOŠKI PASIJON

There are no performances available at the moment.

No available Fan Reports

There are no Fan Reports yet written for ŠKOFJELOŠKI PASIJON. Be the first to write a review and share your experience with others.

Artist description

Škofjeloški pasijon predstavlja eno največjih dragocenosti Škofje Loke in pomemben del slovenske kulturne dediščine, ter tudi svetovne, saj je od leta 2016 vpisan v UNESCO Reprezentativni seznam nesnovne kulturne dediščine človeštva. Škofjeloški pasijon, ki se uprizarja vsakih 6 let, je največja gledališka uprizoritev na prostem v Sloveniji pri kateri sodeluje več kot 1000 prostovoljcev. Škofjeloški pasijon je najstarejše ohranjeno dramsko besedilo zapisano v slovenskem jeziku z dodatki v latinskem in nemškem jeziku in z režijskimi opombami, je eden od največjih dosežkov slovenskega slovstva v dobi baroka. Velja tudi za edino, v celoti ohranjeno, režijsko pasijonsko knjigo v Evropi iz začetka 18. stoletja.


Predstava se odvija na 4 prizoriščih (Glavnem trgu, Pod gradom, Spodnjem trgu in Kašči) v starem mestnem jedru Škofje Loka. Gledalci sedijo na tribunah medtem ko se igralci v 20-ih prizorih premika iz prizorišča do prizorišča. Zaradi 4 različnih prizorišč so tudi začetni časi predstav od prizorišča do prizorišča malenkostno zamaknjeni.