Nalaganje...

Razpoložljivi datumi

Podrobnosti dogodka

Napad na Jugoslavijo leta 1941

Vabimo Vas, da se 3. junija 2018, ob 13.00, z nami vred vrnete sedemdeset in nekaj let nazaj, v april 1941, ko so nemške in italijanske enote brez vojne napovedi napadle Kraljevino Jugoslavijo.

Pred vašimi očmi se bodo zvrstili dogodki tistih davnih dni, ko vam bo okoli 100 nastopajočih vojakov iz več evropskih ponazoritvenih klubov, oblečenih v uniforme vseh treh vojska, prikazalo boje, ki so se odvijali na utrdbeni liniji, ki jo je Kraljevina Jugoslavija v tridesetih letih prejšnjega stoletja gradila na naših tleh na meji z Italijo in Avstrijo. Ta utrdbena linija, Rupnikova linija, je dobila ime po generalu Leonu Rupniku, ki je vodil gradbena dela, ki bodo oblečeni v verne posnetke uniform tedanjega časa in oboroženi z originalnim orožjem, vam bodo z obilo pirotehničnih sredstev ponazorili boje, pa tudi duh armad tistega časa.

V spopadu bo sodeloval tudi nemški oklepni avto, ki nam ga bodo pripeljali naši prijatelji in Slovaške, in še nekaj drugih starodobnih vozil in težke oborožitve. Nemški protitankovski top bo obstreljeval in uničil jugoslovanski bunker. Simulirali bomo obstreljevanje težkega topništva. Napad Italijanov bodo v prvem spopadu enote Kraljevine Jugoslavije odbile, Nemcem pa se žal ne bodo mogle predolgo upirati. 6. aprila 1941 so boji na severnem delu Rupnikove linije trajali pol dneva, preden so Nemci prebili utrdbeno linijo. Ker mi ne bomo imeli toliko časa, se bodo starojugoslovanski vojaki predali po dobri uri.

Uprizoritev bo potekala v Parku vojaške zgodovine v Pivki, kjer si bo možno ogledati tudi bogato muzejsko zbirko.

V Pivki ni megle!

Mnogi med vami ste si ogledali našo uprizoritev Kobariške bitke na Kolovratu septembra lani, kjer nam je vreme, posebej pa megla, delalo velike preglavice. V močnem dežju so gledalci čakali kar nekaj časa, saj je bila logistika zelo zahtevna, saj smo morali tisoče obiskovalcev z avtobusi prepeljati iz Tolmina na vrh Kolovrata. V Pivki tega ni, predvsem pa ni megle! In tudi vremena se nam bodo, upamo, zjasnila.

Pridite, ne bo vam žal.

 

 

 

Odgovorni organizator prireditve:

KULTURNO ZGODOVINSKO DRUŠTVO TRIGLAV

Maistrova ulica 18

1241 Kamnik

Zemljevid
  • Park vojaške zgodovine Pivka

    Kolodvorska cesta 51
    6257 Pivka

    Kolodvorska%20cesta%2051%2C%206257%20Pivka%2C%20Slovenia