Nalaganje...

Trenutno ni aktivnih predstav za ta dogodek!

Podrobnosti dogodka

Vrh ledene gore

  • prevajalecIgnac Fock
  • režiserkaMojca Madon

V večjem španskem mestu se v stavbi uspešnega podjetja Technocenter v petih mesecih med zaposlenimi zgodijo trije samomori. Podjetje je del gigantske multinacionalne družbe s sedežem v Madridu. Sofía Cuevas, ena vodilnih v multinacionalki, nekoč pa zaposlena prav v Technocentru, dobi nalogo, da obišče podjetje, diskretno pridobi čim več podatkov in napiše interno poročilo. Med Sofíjinim obiskom prihajajo na dan številne podrobnosti, ki kažejo, da v podjetju ni vse tako, kot bi moralo biti: zaposleni so izpostavljeni hudim pritiskom, vladajo nezdravi odnosi, prisotna sta stres in strah … Toda direktor, prototip uspešnega menedžerja, zavrača vsakršno povezavo med očitno človeško stisko in delovnim okoljem. Gre za nesrečno naključje? Bo nekaj razkritih skrivnosti iz zasebnega življenja samomorilcev celotno situacijo pojasnilo ali pa jo bo le še bolj zamotalo?
Tabares nam postreže z napetim trilerjem. Tako kot obravnava razmere v sodobni zahodni družbi, se z enako zavzetostjo poglablja tudi v človeško nrav. V devetih natančno izdelanih prizorih se Sofía pogovarja s štirimi sogovorniki. Razen z enim se z vsemi pogovarja po dvakrat – in o vsakem od njih si po drugem pogovoru ustvarimo povsem drugačno sliko. Pa tudi Sofía ni samo samozavestna poslovna ženska, kakršno srečamo na začetku, ampak vse bolj spoznavamo njeno krhkejšo in ranljivejšo plat …
V zadnjem času vse bolj opaženi španski dramatik Antonio Tabares (1973) prihaja s Kanarskih otokov. Med njegovimi deli je največ pozornosti vzbudila prav njegova igra Vrh ledene gore. Zanjo je leta 2011 prejel nagrado Tirsa de Moline, ki jo Španija podeljuje španskim in hispanoameriškim dramatikom, leta 2012 pa nagrado réplica, ki jo podeljuje Kanarsko združenje za scenske umetnosti. Vrh ledene gore je bil premierno uprizorjen leta 2014 v Madridu v režiji Sergija Belbela, leta 2016 pa je doživel odmevno filmsko upodobitev.


Odgovorni organizator prireditve:

Mestno gledališče Ljubljansko

Čopova 14

1000 Ljubljana