Nalaganje...

Trenutno ni aktivnih predstav za ta dogodek!

Podrobnosti dogodka

Za ta dogodek vam je na voljo dostavna metoda print@home! Opravite nakup preko spleta in si vstopnico natisnite, kar na domačem tiskalniku. (dodatna navodila o print@home najdete tukaj).


prevajalka: Alenka Klabus Vesel

režiserka: Barbara Hieng Samobor


3 zime so rafinirana in ganljiva saga o družini Kos in njeni zaznamovanosti z zgodovino. Zime so res tri: 1945, 1990 in 2011. Ključni dogodki se navezujejo na konec avstro-ogrske monarhije in segajo preko vzpona in padca komunizma do tranzicije, demokracije in vstopa v Evropsko skupnost. Dogajanje spremljamo skozi usode štirih generacij žensk, ki so v povsem različnih svetovih odraščale v isti zagrebški z bršljanom obrasli hiši, nekoč razkošni vili, zgrajeni še v času monarhije, kasneje pa nacionalizirani in razdeljeni. Klobčič se začne odmotavati leta 2011, ko se zaradi Lucijine poroke v hiši zbere vsa družina in izve, da naj bi Lucijin ženin, novodobni bogataš sumljivih poslov, hišo odkupil. Avtorica z izjemno toplino in naklonjenostjo odstira življenja vseh članov družine predvsem z ženske perspektive. Ženske, z vsako generacijo bolj neodvisne in izobražene, so gonilna sila rodbine. Z veliko požrtvovalnostjo, pogumom in nezlomljivo voljo kljubujejo vsem preizkušnjam, ki se jim postavljajo na pot. Prilagajajo se, se upirajo, prepirajo, ljubijo in sovražijo. In ob vsem tem rastejo ter svoje izkušnje in modrost prenašajo na svoje hčere.

Igra je sveža, do potankosti premišljena in kar utripa od življenja. Dogodkom ne sledimo kronološko, temveč nenehno preskakujemo v času naprej in nazaj: v leto konca druge svetovne vojne, v čas tik pred razpadom Jugoslavije in pred začetkom krvave balkanske morije pa spet v današnji turbokapitalistični svet. Zgodovinska dejstva so brez odvečnih pojasnjevanj jasno podana skozi doživljanje posameznikov. Drobni namigi in na pol odstrte skrivnosti v posameznih prizorih stopnjujejo napetost, dokler se nazadnje ne zlijejo 
v fantastično celoto, kjer vsak drobec trdno stoji na svojem mestu.

 

Tena Štivičić je prodorna hrvaška dramatičarka, ki živi in ustvarja v Londonu. Njena igra 3 zime je bila z velikim uspehom krstno uprizorjena v londonskem Narodnem gledališču decembra 2014. Zanjo je avtorica prejela nagrado Susan Smith Blackburn 2015, ki jo v New Yorku podeljujejo najboljšim v angleščini pišočim dramatičarkam z vsega sveta.

 

 

Odgovorni organizator prireditve:

MGL Mestno gledališče ljubljansko

Čopova 14

1000 Ljubljana

Oglas, promocija, partnerji