Nalaganje...

Trenutno ni aktivnih predstav za ta dogodek!

Podrobnosti dogodka

  • Skupina Jahcoozi je nastala v Berlinu leta 2002. Pri tem ni šlo samo za ustanovitev, ampak tudi za uravnoteženje različnih kulturnih ozadij – ritme je zasnoval Robot Koch v Berlinu, za vokal je poskrbela Sasha Perera, ki je prej živela v Londonu, basovske linije pa je določil Oren Gerlitz, ki je živel v Tel Avivu. Omeniti bi bilo treba tudi takojšnjo podporo Johna Peela, pa tudi albuma, ki so jih izdali – “Pure Breed Mongrel” (2005) in “Blitz ‘n’ Ass” (2007). Poleg tega pa še nešteto njihovih 12-inčnih izdaj pri založbah, kot so Citizen Recordings, Crosstown Rebels in Playhouse. In da ne pozabimo njihovih vznemirljivih in nepredvidljivih živih nastopov, ki so jih leta 2008 popeljali preko štirih celin in so zajemali praktično vse – od uveljavljenih festivalov, kot je Transmediale, do žurov v Transilvaniji. Potem bi bilo treba omeniti nešteta sodelovanja z glasbeniki, kot so Modeselektor, Asian Dub Foundation, Anti Pop Consortium, Buraka Som Sistema in mnogi drugi. Vsekakor gre za zasedbo, ki je v samem vrhu ustvarjanja eklektičnih zvokov in združevanja žanrov, kot so grime, punk rock, hip-hop in različne mešanice elektronike, ki s tem na povsem edinstven način definira pop glasbo. To pionirsko delo sprejemajo z entuziazmom, ki je v javnost izstrelil tudi sorodne projekte, kot sta Diplo in Switch, pa tudi like, kot sta M.I.A. in Terry Lynn, in podžanre, kot so baile funk, 2 step in booty bass.

  • Vse to smo morali omeniti, in tudi smo. Pa vendar, zasedbo, ki posname album, kot je Barefoot Wanderer, bi komajda zanimala predstavitev, ki bi pretirano govorila o njih. Morda bi bilo celo zelo dobro, če bi pozabili na večino podatkov o Jahcooziju, ki jih poznamo. Barefoot Wanderer vsekakor označuje prelom. Kot nakazuje že naslov, gre za udejanjanje na novo odkritega purizma. To ni glasen, živahen album, kot nalašč za odre. Posneti nekaj takšnega bi bilo mnogo preveč enostavno. Seveda so še vedno nemirni, še vedno svojo značilno dinamiko črpajo iz svojih raznolikih okusov in še vedno prehajajo meje. S podporo Goethe Instituta so šli v Kenijo, kjer so v sodelovanju z MC-ji iz nairobijske dancehall/reggae zasedbe Ukoo Flani posneli “Msoto Millions”. Ostali so zvesti svojemu osrednjemu glasbenemu pristopu in zbrali kolege z vsega sveta, vendar so tokrat šli daleč kot še nikoli prej. Tako je na albumu na primer posnetek s tolkalcem Guillermom Brownom iz New Yorka, spet pri drugem sodeluje belgijska pevka Barbara Panther, pa izraelski tolkalec Oori Shalev, ki uporablja lončene posode in je seveda pripomogel k temu, da je posnetek vse prej kot običajen. Rečemo lahko, da iz vsakega potovanja prinesejo domov zvočne spominke, vendar pa po svetu ne potujejo obuti v športne copate, kakršne priporoča modna policija, ampak bosi. Tu pa nismo naleteli samo na najbolj primerno metaforo za aktualni album, namreč “Barefoot”, gre tudi za nekakšno oznako mentalitete, ki so jo vzpostavili Jahcoozi in njihovi bratje po duhu, dunajska zasedba Stereotyp & Alhaca. Ta mentaliteta privlači vsakogar, ki se počuti domače v najraznolikejših svetovih spreminjanja tempa in basovskih variacij. Pravzaprav je to nekakšen poskus poimenovanja žanra, ki temelji na zanikanju žanrov. 

  • Vseeno pa za album ne obdela vseh za zasedbo značilnih referenčnih točk, ampak se na izjemno prefinjen način podaja v še neraziskane kotičke. Možno je, da zasedba do sedaj še nikoli ni segla tako daleč, s tem pa jim je uspelo osnovati edinstven mikrokozmos, ki ima povsem svoja pravila in jezik. Barefoot Wanderer je do zdaj brez dvoma njihovo najbolj samostojno in zaokroženo delo, ki svoje privlačnosti ne izraža samo preko Sashinega seksi miganja, temveč preprosto žari v svojem skrivnostno zamegljenem somraku. S tem albumom so na povsem nov način izbrusili dubstep, se spomnili duha zgodnjih plesišč in celo obudili izrazno moč in vznemirjenje digitalnega hardcora, ne da bi hkrati preveč nazorno poudarili formalno izvedbo. Pravzaprav prej nasprotno. S tem albumom so dokumentirali prefinjenost. Pa vendar v vsakem razglasu – od katerih nekateri sežejo celo v ambientalno estetiko – utripa najbolj jasna oblika izražanja in najelegantnejši pristop k popu, kar jih je zasedba kdaj uporabila. In celo najbolj nazorni primerki, kot je “Power Down Blackout”, ki je delo dolgoletnega kolaboranta M. Sayyida iz zasedbe Anti Pop Consortium, so zasnovani s takšno nonšalanco, da bodo množice v trenutku ponorele. 

  • Gledano v celoti je Barefoot Wanderer album, ki ga ni nihče pričakoval, vendar je to morda edino, kar lahko pričakujemo od zasedbe, ki ima le eno stalno načelo – nepredvidljivost.