Nalaganje...

Trenutno ni dogodkov tega izvajalca

Ni ocen obiskovalcev

Oddajte svojo oceno

Trenutno še ni ocen za Helena Blagne. Bodite prvi in napišite opis dogodka, ter delite vašo izkušnjo z drugimi.


Dodatne informacije izvajalca oz. dogodka

Helena Blagne je prvič javno nastopila pri dvanajstih letih na amaterskem tekmovanju Prvi glas Gorenjske na Jesenicah. K odločitvi, da postane profesionalna pevka, je doprinesel uspeh njene skladbe Santa Lucia, ki jo je na tem tekmovanju zapela. Na pevsko pot se je profesionalno podala leta 1986, ko je na makedonskem Makfestu s pesmijo Ko te ni dobila prvo nagrado občinstva in prvo nagrado strokovne žirije. Leto kasneje je na Splitskem festivalu z Morje, ljubezen moja dobila prvo nagrado občinstva. Postala je redna gostja in zmagovalka največjih festivalov na prostoru bivše države Jugoslavije.
Med letoma 1987 in 1988 je pritegnila tudi širšo mednarodno pozornost, ko je nastopila na mediteranskem festivalu v Turčiji in na turnejah po Kanadi, ZDA in Avstraliji. Leta 1989 je zmagala na slovenskem festivalu Melodije morja in sonca s pesmijo Vrniva se na najino obalo, ki jo je zapela v duetu z opernim pevcem Nacetom Junkarjem. Zmago na Melodijah morja in sonca je dosegla znova čez tri leta s pesmijo Moj mornarček. Po osamosvojitvi Slovenije se je Helena obrnila k evropskemu občinstvu. Leta 1999 je na festivalu Eurofest s pesmijo Io sono sola osvojila prvo nagrado občinstva, prvo nagrado strokovne žirije, nagrado za najboljšo izvedbo in najprestižnejšo nagrado grand prix.
Zaradi priznanj na mednarodnih festivalih in uspešne glasbene poti so jo v Atenah izbrali za podpredsednico mednarodne žirije v MCNM (Mediterranean Collaboration of New Musicions) in v IIWMC (International Institute of Woman Musical Creativity), kateremu predseduje Stathis Ourkologlou.
Po rojstvu sina Kristjana je naredila premor v glasbeni karieri; na odre se je vrnila leta 2002. Po 12-letnem intenzivnem študiju opernega petja pri priznani slovenski operni pevki in pedagoginji Ksenji Vidali Žebre je začela ustvarjati album svetovnih opernih arij. Jeseni 2006 je svoje umetniško delovanje razširila še na gledališče, saj ji je eden najuspešnejših slovenskih režiserjev, Vito Taufer, zaupal vlogo Agave v spektakelski uprizoritvi Evripidove drame Bakhantke.
Po prodaji nosilcev zvoka je Helena Blagne najbolj uspešna slovenska pevka vseh časov, saj je doma in po svetu prodala več kot milijon in pol plošč.
Od leta 2006 jo zastopa agencija Proartes.
Leta 2008 je pripravila turnejo ob svoji 20-letni pevski karieri. Izdala je album Reci mi.
Marca 2011 je s koncertom z Dunajskimi dečki kot prva slovenska glasbenica napolnila Areno Stožice. Ob tej priložnosti je izdala tudi nov album, na katerem je 10 starih pesmi v novi preobleki.

Vir: Wikipedia