Nalaganje...

Trenutno ni dogodkov tega izvajalca

Bodite obveščeni o začetku predprodaje

Prejmite novice o izvajalcu na vaš email naslov.

Ni ocen obiskovalcev

Oddajte svojo oceno

Trenutno še ni ocen za Bijelo Dugme. Bodite prvi in napišite opis dogodka, ter delite vašo izkušnjo z drugimi.


Dodatne informacije izvajalca oz. dogodka

Bijelo dugme je rock skupina iz Sarajeva, ki je močno zaznamovala jugoslovansko rock sceno v 70. in 80. letih.
Skupino Bijelo dugme je ustanovil Goran Bregović. Bregović je priznal, da je ustanovil skupino predvsem zato, ker so bili glasbeniki bolj zanimivi za dekleta. Bregović je bil glavni skladatelj pesmi za Bijelo dugme. Nekatere bolj popularne pesmi pa so napisali tudi drugi. Naprimer pesmi Ima neka tajna veza, Glavni junak jedne knjige, Šta bi dao da si na mom mjestu, Pristao sam biću sve što hoće je napisal Duško Trifunovič, pesmi Da sam pekar, Selma je napisal Vlado Dijak, Loše vino Arsen Dedič itd.
Vse skupaj se je začelo s skupino Jutro, ki pa je bila zavrnjena s strani sarajevske založbe Diskoton. Namesto Diskotona so pridobili podporo založbe Jugoton s katero so podpisali pogodbo. Naslov prvega singla je bil Kad bi' bio bijelo dugme. Po izdaji singla je manager skupine pregovoril Bregovića, da se skupina preimenuje v Bijelo dugme.
S karizmatičnem pevcem Željkom Bebekom je skupina doživela velik uspeh. Nek časopis je celo napisal, da so v nekdanji Jugoslaviji prodali več plošč kot pa je bilo predvajalnikov LP plošč. Vrh skupine z Bebekom je bil dosežen leta 1979 z albumom Bitanga i princeza.
Leta 1984 se je Željko Bebek odločil, da bo nadaljeval s solo kariero in na mesto glavnega vokalista je vstopil Mladen Vojčič -Tifa. Še istega leta je skupino zapustil zaradi notranjih konfliktov. Nadomestil ga je Alen Islamović, ki je bil pred tem v heavy metal skupini Divlje jagode.
Skupina se je razšla leta 1989, potem ko je Islamović med zadnjo turnejo skupini zamolčal, da je bil v bolnišnici zaradi bolečin v prsnem košu. Pravi razlogi niso bili razkriti, toda mnogi menijo, da je do razdora prišlo zaradi razpada Jugoslavije, ker je skupina mnogokrat bila videna kot simbol združevanja ljudi v Jugoslaviji.
Bijelo dugme so se ponovno združili leta 2005 s tremi izjemno dobro obiskanimi koncerti v Sarajevu, Zagrebu in Beogradu (preko 250.000 obiskovalcev). Leta 2008 so začeli z novo turnejo, 5.4.2008 so koncertirali tudi v Ljubljani.